
فتوشاپ :Photoshop
فتوشاپ در زبان انگلیسی Photoshop به معنی کارگاه عکس است. در عصر حاضر از اینکه کلمه فقط برای یک نرم افزار فوق حرفه ای ویرایش تصاویر استفاده می شود.
نرمافزار ادوبی فتوشاپ (Adobe Photoshop ) یک نرمافزار ویرایشگر گرافیکی حرفهای، جهت ویرایش، ترکیب و حتی تولید تصاویر است. این نرمافزار گرافیکی به وسیله شرکت ادوبی (Adobe Systems) که یکی از بزرگ ترین شرکت های تولید کننده نرم افزار، و بهترین شرکت تولید کننده نرم افزار های گرافیکی است عرضه شده. باید گفته شود که این نرم افزار در ابتدا برای سیستم عامل ویندوز و مکینتاش تولید شده است. باید گفت؛ فتوشاپ در عصر فنّاوری امروز یک نرم افزار حساب نشده بلکه یک صنعت به شمار میآید. بهطوریکه همه کسانی که با گرافیک کامپیوتری سرو کار دارند، به نوعی محتاج این نرمافزار خواهند بود
فتوشاپ به علت داشتن ابزارهای قدرتمند محبوبترین نرمافزار گرافیکی بین گرافیستها است. هرکدام از ابزارهای فتوشاپ دنیای جدیدی را به ما نشان میدهند و هر کاری را بهوسیله آنها میتوان انجام داد. همینطور پلاگین های مختلفی نیز برای نرمافزار فتوشاپ عرضه میشود که باز قابلیتهای بیشتری را به این نرمافزار اضافه میکنند.
نسخه های مختلف فتوشاپ تا نگارش دهم، در سیستم عامل لینوکس نیز با کمک ابزار های میانه مانند کراساوور قابلاستفاده است. آخرین نسخه رسمی پایدار این نرم افزار، نسخه ۱۹ این نرم افزار است که با نام Adobe Photoshop CC 2018 در تاریخ ۲۰ آبان ۱۳۹۶ به بازار ایران معرفی شده است. سیسی (CC) مخفف عبارت Creative Cloud، و به معنای ابر خلاق میباشد. سیسی (CC) یا به عبارتی Creative Cloud مجموعهای از برنامه ها و خدمات کاربردی شرکت ادوبی است، که به کاربران اجازه میدهد به مجموعهای از نرم افزار های مورداستفاده در طراحی گرافیکی، ویرایش تصویری، طراحی وب و عکاسی دسترسی داشته باشند
فرصت های شغلی و استخدام فتوشاپ کار:
شما با فراگیری نرم افزار فتوشاپ قادر خواهید بود در تمام مشاغل زیر فعالیت داشته باشید.
-گرافیستها
-افرادی که در صنعت چاپ کار میکنند
-طراحان وبسایت
-عکاسان و آتلیه داران
-طراحان نرمافزارها
-افرادی که درزمینه ی انیمیشن سهبعدی و دوبعدی کار میکنند
-شاغلین در صنعت بازیسازی
-افرادی که در روزنامهها و مجلات کار میکنند
-شرکتهای تبلیغاتی
-ناشران کتب و مجلات
انواع مختلفی از پلاگین ها وجود دارد، مثلا پلاگین هایی برای فیلتر، استخراج، انتخاب، اصلاح رنگ و خودکار سازی. محبوب ترین آنها، پلاگین های فیلتر هستند (به عنوان ۸bf Plugins هم شناخته می شوند) که از منوی Filter در فتوشاپ قابل دسترسی هستند. پلاگین های فیلتر به راحتی می توانند تصویر کنونی را اصلاح کنند یا محتوا ایجاد کنند. در زیر، برخی از انواع محبوب پلاگین ها و بعضی از شرکت های معروف مرتبط با آنها را آورده ایم.
- پلاگین های اصلاح رنگ (نرم افزار Alien Skin، نرم افزار Nik، نرم افزار OnOne، نرم افزار Topaz Labs ، سایت Plugin و غیره).
- پلاگین های جلوه های ویژه (نرم افزار Alien Skin، نرم افزار Auto FX، AV Bros، نرم افزار Flaming Pear و غیره).
- پلاگین های جلوه های سه بعدی (نرم افزار Andromeda، Strata و غیره).
Adobe Camera Raw (همچنین با عنوان ACR و Camera Raw هم شناخته می شود) یک پلاگین ویژه است که توسط شرکت Adobe بطور رایگان عرضه شده است و معمولا برای خواندن و پردازش کردن فایل های تصویری خام مورد استفاده قرار می گیرد تا تصاویر بدست آمده را بتوان در فتوشاپ پردازش کرد. از آن می توان داخل Adobe Bridge نیز استفاده کرد.
ابزارهای فتوشاپ
ابزار Pen
فتوشاپ دارای چند ورژن از ابزار Pen است. ابزار Pen، مسیرهای دقیقی ایجاد می کند که می توان با استفاده از نقاط Anchor آنها را دستکاری کرد. ابزار Free Form Pen به کاربر اجازه می دهد با دست آزاد مسیرها را بکشد و با استفاده از ابزار Magnetic Pen، مسیر کشیده شده به خطوط حاشیه یک شی در تصویر وصل می شوند که برای جدا کردن آنها از پس زمینه مناسب است.
ابزارهای Shape
نرم افزار فتوشاپ چند ورژن از ابزار Shape دارد، مانند مستطیل، مستطیل لبه گرد، بیضی، چند ضلعی و خط. این شکل ها را می تواند توسط ابزار Pen ، Direct Selection و غیره تغییر داد تا تصاویر گرافیگی وکتور ایجاد کنیم.
اندازه گیری و حرکت ابزار eyedropper یک رنگ را از قسمتی که کلیک شده است انتخاب می کند و برای استفاده در آینده ذخیره می کند. ابزار Hand، تصویر را به جهات مختلف حرکت می دهد و ابزار Zoom، قسمتی از تصویر را که کلیک شده است، بزرگ می کند تا دید بهتری داشته باشیم.
ابزارهای Selection
ابزارهای Selection برای انتخاب کردن همه یا قسمتی از تصویر استفاده می شوند تا عمل های Cut، Copy، ویرایش و رتوش روی آنها انجام گیرد.
ابزار crop
از ابزار Crop می توان برای انتخاب کردن قسمت خاصی از تصویر و دور انداختن بخش های خارج از قسمت انتخاب شده، استفاده کرد. این ابزار کمک می کند تا یک نقطه تمرکز روی تصویر ایجاد کنیم و فضاهای اضافی را حذف کنیم. Crop کردن به اصلاحاً ترکیب یا Composition یک عکس کمک می کند و همچنین اندازه فایل را کاهش می دهد. این ابزار در پالت ابزارها در سمت راست اسناد قرار دارد. کاربر می تواند با قرار دادن نشانگر موس روی یک عکس و درگ کردن موس، قسمت مورد نظر را انتخاب کند. وقتی دکمه Enter زده شود، قسمت خارج از مستطیل بریده خواهد شد. قسمت خارج از مستطیل دور انداخته می شود که این امر سبب کاهش اندازه فایل می گردد. همچنین از ابزار Crop می توان برای بزرگ کردن canvas یا بوم نیز استفاده کرد.
ابزار Slice
ابزارهای Slice و Slice Select هم مانند ابزار Crop برای جدا کردن قسمت هایی از عکس استفاده می شوند. از ابزار Slice می توان برای تقسیم کردن عکس به چند قسمت استفاده کرد و این قسمت های جداگانه را می توان بعد از اعمال کردن کدهای HTML و CSS، به عنوان تکه های مختلف در طراحی صفحات وب مورد استفاده قرار داد. ابزار Slice Select اجازه می دهد تکه های بریده شده عکس را تنظیم و جابه جا کنیم.
ابزار Move
از ابزار Move می توان برای درگ کردن یک یا چند لایه (اگر انتخاب شده باشند) به طور همزمان استفاده کرد. همچنین اگر قسمتی از تصویر هایلایت شده باشد، با ابزار Move می توان بطور دستی تکه انتخاب شده را به هر جایی از canvas حرکت داد.
ابزار Marquee
Marqueeابزاری است که می تواند انتخاب هایی به صورت خطی، ستونی، مستطیلی و بیضی انجام دهد. قسمتی که انتخاب شده است را می توان بدون تاثیر گذاشتن روی قسمت های دیگر تصویر، ویرایش کرد. با این ابزار همچنین می توان تصویر را Crop کرد که کنترل بهتری هم دارد. برخلاف ابزار crop، با ابزار Marquee می توان تنظیمات بیشتری قبل از Crop کردن روی عکس انجام داد. تنها ابزار Marquee که اجازه Crop کردن را نمی دهد، Marqueeبیضی شکل است. اگرچه ابزارهای Marquee خطی و ستونی اجازه Crop کردن را می دهند، اما ایده آل نیستند، زیرا تنها یک خط را Crop می کنند. ابزار Marquee مستطیلی بهترین گزینه است. وقتی ابزار انتخاب شد، با کشیدن آن روی تصویر، قسمت مورد نظر انتخاب می شود. بخش انتخاب شده با خط چین نشان داده می شود که به آن “Marching Ants” یا “مورچه های راه پیما” گفته می شود. دلیل این اسم این است که خط چین ها شبیه مورچه هایی هستند که اطراف قسمت انتخاب شده راه پیمایی می کنند. برای تعیین یک اندازه یا نسبت خاص، در نوار امکانات ابزار می توان این کار را انجام داد. قبل از انتخاب کردن یک قسمت، باید با تنظیم طول و عرض، اندازه یا نسبت مورد نظر را وارد کرد. هر نوع تغییری مانند رنگ، فیلتر، مکان و غیره را باید قبل از Crop کردن انجام داد. برای Crop کردن یک قسمت، کاربر باید به تبِ Image رفته و Crop را انتخاب کند.
ابزار Lasso
ابزار Lasso شبیه ابزار Marquee است، اما کاربر می تواند با دست آزاد قسمت مورد نظر را انتخاب کند. ابزار Lasso سه گزینه دارد: عادی، چندضلعی و مغناطیسی. ابزار Lasso عادی به کاربر اجازه می دهد به صورت آزاد خط را بکشد. وقتی دکمه موس رها شد، فتوشاپ انتخاب را تکمیل می کند. کاربر همچنین می تواند برای کامل کردن انتخاب، نقطه انتها را به نقطه ابتدا وصل کند. با مشاهده Marching Ants مشخص می شود که انتخاب انجام شده است. ابزار Polygonal Lasso تنها خطوط مستقیم می کشد که برای تصاویری که خطوط مستقیم زیادی دارند، گزینه مناسبی است. برعکس ابزار Lasso عادی، کاربر باید همواره اطراف تصویر کلیک کند تا شکل مورد نظرش را انتخاب کند. برای تکمیل کردن انتخاب، کاربر باید نقاط انتها و ابتدا را به هم وصل کند. ابزار Magnetic Lasso یک ابزار هوشمند تلقی می شود که می تواند کار دو ابزار دیگر را انجام دهد، اما بعد از اینکه کاربر روی نقطه آغاز کلیک کرد، همچنین می تواند لبه های تصویر را تشخیص دهد. این کار را با بررسی پیکسل های رنگی هنگام حرکت موس انجام می دهد. پیکسل، کوچکترین عنصر در یک تصویر است. بستن محل انتخاب همانند دو ابزار دیگر است که باز هم marching Ants باید دیده شود.
ابزار Quick Selection براساس لبه ها، قسمت هایی از عکس را انتخاب می کند، همانند ابزار Magnetic Lasso. تفاوت بین این ابزار و Lasso این است که هیچ نقطه شروع و پایانی وجود ندارد. به همین دلیل، هر چند بار که بخواهید می توانید قسمت هایی را به انتخاب اضافه کنید و مجبور نیستید از نو کار را انجام دهید. با درگ کردن موس روی قسمت مورد نظر، این ابزار لبه های تصویر را شناسایی می کند. Marching Ants به کاربر نشان می دهند که در حال حاضر کدام قسمت انتخاب شده است. وقتی کار کاربر تمام شد، می تواند قسمت انتخاب شده را ویرایش کند، بدون اینکه روی بقیه قسمت های تصویر تاثیر بگذارد. یکی از ویژگی هایی که باعث کاربرپسند بودن این ابزار می شود این است که برای اضافه کردن قسمت های بیشتر به انتخاب، نیازی به نگه داشتن کلید Shift نیست. بطور پیش فرض، با هر بار کلیک کردن موس، به جای شروع یک انتخاب جدید، قسمت های بیشتری به انتخاب اضافه می شود.
ابزار Magic Wand
ابزار Magic Wand بر اساس پیکسل هایی با ارزش رنگی مشابه، قسمت ها را انتخاب می کند. با یک کلیک، تمام پیکسل های مجاور با ارزش رنگی مشابه با تلرانسی که کاربر تعیین می کند، انتخاب می شوند. اگر ابزار eyedropper در نوار امکانات انتخاب شده باشد، ابزار Magic Wand می تواند ارزش رنگی مورد نیاز برای ارزیابی پیکسل ها را تعیین کند. این هم براساس همان تنظیمات اندازه در ابزار eyedropper است. این ابزار نسبت به ابزار Quick Selection در رتبه پایین تری قرار دارد، زیرا طرز کار ابزار Quick Selection تقریبا مشابه است، اما نتایج بهتری بدست می دهد و کنترل آن راحت تر است. کاربر باید تصمیم بگیرد از چه تنظیماتی استفاده کند یا اینکه تصویرش برای این ابزار مناسب است یا نه.
ابزار Eraser
ابزار Eraser یا پاک کن، محتوای لایه فعال را پاک می کند. اگر کاربر روی یک لایه متنی است، ابزار روی هر متنی که کشیده شود، آن متن پاک می شود. این ابزار پیکسل ها را Transparent می کند، به غیر از وقتی که لایه پس زمینه انتخاب شده باشد. اندازه و سبک پاک کن را می توان در نوار امکانات انتخاب کرد. این ابزار منحصربفرد است و می تواند شکل ابزارهای قلم و مداد را به خود بگیرد. به غیر از ابزار Straight Eraser، دو گزینه دیگر هم وجود دارد. Background Eraser و Magic Eraser. ابزار Background Eraser تمام قسمت هایی که روی لبه یک Object قرار دارند را پاک می کند. از این ابزار معمولا برای جدا کردن شکل ها از پس زمینه استفاده می شود. ابزار Magic Eraser براساس پیکسل های دارای رنگ مشابه کار می کند و شباهت بسیاری به ابزار Magic Wand دارد. این ابزار برای پاک کردن قسمت های دارای رنگ مشابه مناسب است که از بقیه تصویر مجزا هستند.
ویرایش ویدئو در فتوشاپVideo Editing
در ورژن Extended از Adobe CS5، ویرایش ویدئو بسیار جامع تر است و سازگاری وسیع تری با فرمت های فایل های ویدئویی مانند MOV، AVI، MPEG-4 و FLV دارد و دارای محیط کاری ساده ای است. با استفاده از ترکیبات ساده کلیدها، براحتی می توان لایه های ویدئویی را اصلاح کرد. همچنین با ویژگی های دیگری مثل اضافه کردن متن و ایجاد انیمیشن با استفاده از تصاویر انفرادی.
شکل دهی سه بعدی ۳D extrusion
با نسخه Photoshop CS5 Extended، عناصر دوبعدی را می توان به راحتی تنها با یک کلیک به شکل های سه بعدی تبدیل کرد. بعد دهی به متون، کتابخانه ای از جنس های مختلف برای اشکال سه بعدی و حتی پیچیدن تصاویر دوبعدی روی اشکال سه بعدی، از قابلیت های این ویژگی است.
یکپارچگی با موبایلMobile integration
پلاگین های ثالث نیز به جدیدترین ورژن های فتوشاپ اضافه شده اند که تکنولوژی هایی نظیر iPad این نرم افزار را با برنامه های مختلف یکپارچه کرده اند. برنامه هایی مثل برنامه نقاشی Adobe Eazel به کاربر اجازه می دهند تا به راحتی با انگشت شان نقاشی بکشند و با استفاده از رنگ های خشک و تر، رنگ ها را با هم ترکیب کنند.
کمرا را Camera RAW
با پلاگین Camera RAW، می توان تصاویر Raw را بدون استفاده از Adobe Photoshop Lightroom پردازش کرد، همچنین فرمت های تصویری دیگری نظیر JPEG، TIFF یا PNG. این پلاگین به کاربران اجازه می دهد نویزها را بدون هیچگونه عوارض جانبی یا Sharpen شدن بیش از حد کاهش دهند، بافت اضافه کرده یا حتی لبه های عکس را بعد از Crop کردن نرم کنند.
ابزارهای چاپ سه بعدی ۳D printing tools
از ورژن Photoshop ۱۴.۱ به بعد، کاربران می توانند طرح هایی را برای چاپ سه بعدی ایجاد کرده و ویرایش کنند. بعد از دانلود کردن مدل های عکس سه بعدی از سایت های مختلف اینترنتی، کاربران می توانند رنگ اضافه کنند، شکل ها را تنظیم کرده و یا زاویه ها را عوض کنند. همچنین هنرمندان می توانند از ابتدا به طراحی مدل های سه بعدی بپردازند.
ابزار Color Replacement
ابزار Color Replacement به شما اجازه می دهد رنگ را عوض کنید و در عین حال هایلایت ها و سایه های عکس اصلی را حفظ کنید. با انتخاب براش ها و کلیک راست کردن، ابزار Color Replacement سومین گزینه از پایین است. نکته مهم در این ابزار، رنگ پیش زمینه یا Foreground است. وقتی با این ابزار روی قسمت مورد نظر از تصویر نقاشی می کنید، رنگ پیش زمینه روی آن اعمال خواهد شد.
انواع فرمت های فتوشاپ:
فرمت PSD
فرمت اختصاصی برنامه Photoshop می باشد این فرمت حجم زیادی نسبت به سایر فرمتهای قابل پشتیبانی در Photoshop را به خود اختصاص می دهد. بعد از بازکردن فایلی با این فرمت متوجه می شوید درپالت layers تمامی لایه های اجرایی قرار دارند و بنابراین می توانید روی فایلی که با فرمت PSD ذخیره نموده اید تغییرات اعمال نمایید.
در هنگام باز کردن این فرمت در سایر برنامه ها با اشکال مواجه خواهید شد.
فرمت PSD از لایه ها، کانال ها و هر یک از حالتهای رنگRGB، CMYK، lab color، multichannel، grayscale پشتیبانی می کند.
فرمت bitmap BMP
فرمت BMP، فرمت استاندارد windows می باشد. تصاویر ذخیره شده با این فرمت به راحتی در نرم افزارهای دیگر گرافیکی قابل مشاهده هستند. فرمت BMP از تصاویری با حالت رنگ color RGB،indexd، groy scale، bitmap پشتیبانی می کند اما از کانالهای alpha پشتیبانی نمی کند.
فرمت GIF
این فرمت یکی از انواع فرمت های فشرده است که ارسال آن بوسیله مودم در زمان کمی انجام می شود.
فرمت GIF مخفف عبارتgraphics interchange format می باشد . این فرمت از کانال های alpha پشتیبانی نمی کند.
فرمت Eps
Eps مخفف عبارت encapsulated post script است. این فرمت با هر دو سیستم mac، IBM سازگار می باشد.
فرمت DSC
مخفف عبارتdesk top color می باشد این فرمت Eps است که اجازه می دهد فایلهای با حالت رنگ CMYK، Multichannel ذخیره شوند.
فرمت JPEG JPG
این فرمت عبارت Jonit photographic experts grop است . فرمت JPG از فرمت های استاندارد سازگار با انتشار web می باشد. این فرمت از تصاویری با حالتهای رنگ CMYK، groy scale، RGB پشتیبانی کرده ولی ازکانال های alpha پشتیبانی نمی کند.
فرمت pcx
فرمتpcx فرمتی مورد اشاره درکامپیوترهای IBM می باشد. اکثر نرم افزارهای کامپیوتر شخصی نگارش ۵ فرمتpcx را پشتیبانی می کنند.
فرمتpcx، از حالتهای رنگ RGB، groy scale،indexed color پشتیبانی کرده ولی ازکانال های alpha پشتیبانی نمی کند.
فرمت PDF
فرمت PDF مخفف Page Description Format بوده و مربوط به نرم افزار Acrobat Reader که از محصولات شرکت Adobe می باشد. این فرمت از تمامی تصاویر با حالتهای رنگی lab color، CMYK، grayscale و bitmap پشتیبانی می کند اما از کانالهای alpha پشتیبانی نمی کند.
فرمت pict file
با این فرمت برای جابه جا کردن تصویر بین کامپیوتر mac وIBM مورد استفاده قرار می گیرد فرمتPICT از تصاویری با حالت رنگ RGB، groy scal، index color و bitmapو کانال های alpha پشتیبانی می کند.
فرمت pixar
این فرمت برای برنامه های گرافیکی حرفه ای عرضه شده است و به ویژه نرم افزارهای که دارای محیط های سه بعدی هستند در فرمت pixar از حالتهای رنگ RGB، groy scal پشتیبانی می شود.
فرمت PNG
فرمت PNG مخفف عبارت portable network graphic است این فرمت از فرمتهای جدید و استاندارد برای انتشار تصاویردر صفحات web است . فرمت PNG ترکیب بسیار خوبی از روش فشرده سازی GIF و جدول رنگ نامحدود رنگ نامحدود JPEG را ارائه می دهد.
فرمت raw
فرمت raw فایلهای اجرایی شما را طوری ذخیره می کند که فرمت آن برای انتقال فایل ها بین برنامه ها و کامپیوترهای دیگر امکان پذیر باشد.
فرمت scitex CT
این فرمت برای پردازش تصاویر روی کامپیوترهای scitex به کار می رود تصاویر ذخیره شده در فرمت scitex بسیار بزرگ می باشد.
فرمتscitex CT از تصاویر با حالت رنگ cmyk، RGB، groy scal، پشتیبانی می کند اما از کانالهای alpha پشتیبانی نمی کند.
فرمت traga
این فرمت برای سیستم های دارنده کارت گرافیک truevision و نرم افزارهای گرافیکی تحت MS-DOS بکار می رود. این فرمت از انواع حالتهای رنگRGB، grayscale، index color پشتیبانی میکند.
فرمت TIFF
فرمتTIFF مخفف عبارت tagged-image file format میباشد. این فرمت در هر دو سیستم windows و mac قابل استفاده است. فرمتTIFF از تصاویری با حالتهای رنگی CMYK، RGB، grayscale در حالی که کانال های alpha را نیز دارا باشند پشتیبانی کرده و از تصاویری با حالت رنگ های lab color، indexed color و bitmap در حالیکه فاقد کانال های alpha هستند پشتیبانی می کند
تهیه شده در گروه آموزشی آمیتریس